Siirry suoraan sisältöön

Koko kahvikulttuurin muutos kestävämmäksi on välttämätöntä

Me Makea Coffeella uskomme täysin läpinäkyvään ostoketjuun, jotta tiedämme, minkä korvauksen viljelijä saa ostamastamme raakakahvista.

Viljelmän ja viljelijän tulee myös toimia samojen arvojen mukaisesti, joita me noudatamme omien työntekijöiden ja kollegojen kanssa – arvostamme suuresti jokaisen henkilön panosta kahvin tuotantoketjussa kahvipensaan istutuksesta baristan uuttamaan kahvikuppiin saakka. Kaikkien tulee saada työstään hyvä korvaus ja vakaus elämään. Monet pienviljelijät eivät voi listautua globaalien sertifikaattien piiriin, emmekä siksi vaadi viljelijöiltä tiettyjä sertifikaatteja.

Maksamme aina kahvintuottajille markkinahintaa korkeampaa korvausta. Huolehtimalla kahvin alkuperän kestäyyvdestä, työskentelemme kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. Osallistumme yhteistyökumppaniemme kautta kahvin alkuperämaissa tapahtuviin projekteihin, jotka kohentavat paikallisten hyvinvointia ja parantavat tietoutta kahvinviljelyn ympärillä.

Kahvikulttuuri muuttuu vastuullisten valintojen kautta

Jotta voimme nauttia kahvista myös tulevaisuudessa, kahvintuotannon on oltava kannattavaa ja kestävällä pohjalla kahvin tuotannon alkulähteillä, eli viljelmillä saakka. Erityisesti Suomessa olemme tottuneet erittäin alhaiseen kahvin hintaan. Tämä kuitenkin antaa harhaanjohtavaa kuvaa siitä, mikä on kestävä ja myös viljelijälle kannattava kahvin hintataso.

Raakakahvin hintaa maailmalla määrittelee pörssi. Hinnoista puhuttaessa tarkoitetaan FOB (Free On Board) hintaa, joka pitää sisällään viljelijän saaman korvauksen, kahvin käsittelyn lähetysvalmiiksi sekä maastaviennin kulut. Niin sanottu C-market hinta raakakahville on ollut esimerkiksi vuonna 2019 hälyttävän alhainen, vain senttejä yli 2€ kilolta. Tämä ei kata viljelijöiden omia kuluja ja suurin osa kahvista ostetaan tällä hinnalla futuureiden kautta.

Pörssihintaa korkeampi korvaus raakakahvista auttaa viljelijöitä kehittämään toimintaansa ja adaptoitumaan eri kahvin viljelyä hankaloittaviin muutoksiin, kuten sääolosuhteiden ailahteluun. Mitä korkeampilaatuinen ja maukaampi kahvi, sitä korkeampi on myös maksamamme laatukorvaus.

Kerromme jokaisessa pakkauksessa siinä olevasta kahvista maksetun korvauksen muodossa “Maksoimme raakakahvista 109% yli markkinahinnan”. Tämä tarkoittaa, että olemme maksaneet raakakahvista ostohetkenä 109% yli sen hetkisen markkinahinnan.

Kannustamme kaikkia alan toimijoita tuomaan hintojen läpinäkyvyyden toimintaansa. Toimimme kahvin hankinnassa The Pledge sitoumuksen mukaan, joka ohjaa meitä kertomaan:

1. kahvin hankinta väylämme
2. kahvista maksetun FOB hinnan
3. ostetun kahvin määrän jokaisen kahvin kohdalla
4. yhteistyön pituuden viljelijän ja mahdollisen toimittajatahon kanssa

Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin kaikesta kahviin liittyvästä.